• Ana Sayfa
  • Gizlilik Politikası
  • Sorumluluk Reddi
  • Hakkımızda
  • Yazarlık Başvurusu
Cuma, Mayıs 9, 2025
Mali Müşavir Türkiye : Muhasebenin Renkli Sayfası
  • Ana Sayfa
  • Yazılarımız
  • Mevzuat
  • Haber
  • Hesaplamalar
    • Finansman Gider Kısıtlaması Hesaplama
    • Matrah ve Vergi Artırımı
      • Kurumlar Vergisi Matrah Artırımı
      • Gelir Vergisi Bilanço Esasına Göre
      • Gelir Vergisi İşletme Esasına Göre
      • Serbest Meslek Matrah Artırımı
      • Kasa ve Ortaklardan Alacaklar %3 Hesabı
  • Sosyal Medya
    • İnstagram
    • Twitter
    • Facebook
    • Youtube
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Yazılarımız
  • Mevzuat
  • Haber
  • Hesaplamalar
    • Finansman Gider Kısıtlaması Hesaplama
    • Matrah ve Vergi Artırımı
      • Kurumlar Vergisi Matrah Artırımı
      • Gelir Vergisi Bilanço Esasına Göre
      • Gelir Vergisi İşletme Esasına Göre
      • Serbest Meslek Matrah Artırımı
      • Kasa ve Ortaklardan Alacaklar %3 Hesabı
  • Sosyal Medya
    • İnstagram
    • Twitter
    • Facebook
    • Youtube
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Mali Müşavir Türkiye : Muhasebenin Renkli Sayfası
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Mali Müşavir Türkiye

Nakden Ve Mahsuben İade İşlemlerinde Ne Değişti? Gelir Vergisi Genel Tebliği Seri no 252

Mali Müşavir Türkiye Paylaşan Mali Müşavir Türkiye
Ekim 6, 2021
Mali Müşavir Türkiye, Yazılarımız
0
VERGİ DAİRESİNE BİLDİRİM ZORUNLULUĞU
Facebook'ta PaylaşTwitter ile PaylaşWhats App ile Gönder

Nakden Ve Mahsuben İade İşlemlerinde Ne Değişti? Gelir Vergisi Genel Tebliği Seri no 252

Nakden Ve Mahsuben İade İşlemlerinde Ne Değişti ? Gelir Vergisi Genel Tebliği Seri no 252′ de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:315) 06.10.2021 Tarihli 31620 Sayılı Resmi Gazete‘ de Yayımlandı. Tebliğde iade işlemlerine ilişkin köklü değişiler yer almakta, nakden yapılacak iade taleplerinde 50.000 TL‘ sına Kadar İnceleme Raporu Beklenmeksizin iade edilebilecek, nakden iade taleplerinin 500.000 TL‘ sına kadar olan kısmı Yeminli Mali Müşavir Raporu İle, 500.000 Türk Lirasını aşan kısmı vergi inceleme raporu sonucuna göre iade edilebilecek.Bu yazıda mahsup işlemlerine ilişkin hangi dilekçelerin verilmesi gerektiği, iade işlemini gerçekleştirecek olan vergi dairesine iade talep dilekçesi (1A) ile birlikte İbraz Edilmesi Gereken Evrakların, Ücret geliri elde edenler, Gayrimenkul sermaye iradı elde edenler, Menkul sermaye iradı elde edenler, Serbest meslek kazancı elde edenler, Kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari veya zirai kazanç elde edenler için neler olduğu hakkında bilgi edineceksiniz. Yazının sonunda dilekçe örneklerinin yer aldığı linke tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

İade Talep Dilekçesi (1A)

Gelir Vergisi Genel Tebliği Seri no 252 Tebliğin, “1.3.1. Mahsup Yoluyla İade” başlıklı bölümünün ikinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı bölümün üçüncü paragrafında yer alan “dilekçe ve eklerinin” ibaresi ile dördüncü paragrafında yer alan “dilekçe (Ek:2) ve eklerinin” ibaresi “iade talep dilekçesinin (1A)” olarak değiştirilmiştir. “Bunun için mahsup talebinin 10/10/2013 tarihli ve 28791 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 429)’nin ekinde yer alan iade talep dilekçesi (1A) ile yapılması gerekmektedir. Mahsuba ilişkin iade talep dilekçesinin (1A) verilmiş olması kaydıyla, mükelleflerin vergi borçlarına ilişkin mahsup talepleri yıllık beyannamenin verildiği tarih esas alınarak yerine getirilir.” Gelir Vergisi Genel Tebliği Seri no 252′ de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:315)

Nakden iade taleplerinin iade talep dilekçesi (1A) ile yapılması şarttır

Gelir Vergisi Genel Tebliği Seri no 252′ de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:315) ile, nakden iade taleplerinin iade talep dilekçesi (1A) ile yapılması şarttır. Tevkif yoluyla kesilen vergilere ilişkin nakden iade edilecek tutarın 50.000 Türk Lirasını geçmemesi halinde iade talebi, iade talep dilekçesi (1A) ile birlikte bu dilekçenin “Nakden İadelere İlişkin Açıklamalar” kısmında yer alan eklenecek belgelerin eksiksiz ibraz edilmesi kaydıyla inceleme raporu ve teminat aranmaksızın yerine getirilir.

Bu kapsamda; İade İşlemini Gerçekleştirecek Olan Vergi Dairesine İade Talep dilekçesi (1A) ile Birlikte İbraz Edilmesi Gereken Evraklar Aşağıda Sıralanmıştır.

Ücret geliri elde edenler için;

– Ücret geliri elde edenler için işveren tarafından vergi kesintisinin yapıldığını gösteren yazının onaylı örneğinin,

Gayrimenkul sermaye iradı elde edenler için;

– Gayrimenkul sermaye iradı elde edenler için kira kontratının onaylı örneğinin,

Menkul sermaye iradı elde edenler için;

– Menkul sermaye iradı elde edenler için vergi kesintisinin yapıldığını gösteren belgenin onaylı örneğinin,

Serbest meslek kazancı elde edenler için;

– Serbest meslek kazancı elde edenler için tevkif yoluyla kesilen vergilerin vergi sorumlusu adına tahakkuk ettiğini gösteren belgenin onaylı örneğinin,

Kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari veya zirai kazanç elde edenler için;

– Kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari veya zirai kazanç elde edenler için tevkif yoluyla kesilen vergilerin vergi sorumluları tarafından ilgili vergi dairesine ödenmiş olduğuna ilişkin belgenin ilgili kurumca onaylanan bir örneğinin, iade işlemini gerçekleştirecek olan vergi dairesine iade talep dilekçesi (1A) ile birlikte ibraz edilmesi yeterlidir.

Belgeler Mükelleflerden Kağıt ortamında İstenecek mi?

Bu kapsamda yapılacak nakden iade işlemlerinde tevkifat yapılan kişinin adı soyadı, vergi kimlik numarası (T.C. kimlik numarası), ödemenin gayri safi tutarı ve yapılan tevkifatın tutarına ilişkin bilgiler ile tevkif yoluyla kesilen vergilerin ödenip ödenmediği hususunun vergi daireleri tarafından GİBİNTRANET/Yönetim Bilgi Sistemi (YBS) ekranından tespit edilebilmesi durumunda, bu bilgilere ilişkin belgeler mükelleflerden ayrıca kağıt ortamında aranılmayacaktır. Ancak, nakden iadeye ilişkin bilgilerin YBS ekranından tespit edilememesi durumunda belirtilen belgelerin dilekçe ekinde istenilmesine devam edilecektir.

Nakden yapılacak iade talepleri 50.000 TL’sına Kadar İnceleme Raporu Beklenmeksizin iade edilir

Nakden yapılacak iade taleplerinin 50.000 Türk Lirasını aşması halinde, 50.000 Türk Lirasını aşan kısım Vergi Usul Kanununa göre vergi inceleme yetkisi bulunanlarca yapılacak inceleme sonucunda düzenlenecek vergi inceleme raporuna göre iade edilir. 50.000 Türk Lirasına kadar olan kısım ise, iade talep dilekçesi (1A) ve eklerinin eksiksiz ibraz edilmesi koşuluyla teminat aranmaksızın ve inceleme raporu beklenmeksizin iade edilir.

İade talebi teminat gösterilmesi halinde inceleme sonucu beklenmeksizin yerine getirilir. Teminat olarak 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerinde sayılanlardan bir veya bir kaçı gösterilebilir. Banka teminat mektuplarının (süresiz-şartsız) paraya çevrilmeleri konusunda hiçbir sınırlayıcı şart taşımaması ve 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu hükümlerine göre faaliyette bulunan bankalar tarafından düzenlenmiş olması gerekir.

Nakden İade Talebinin 500.000 Türk Lirasına Kadar olan kısmı YMM Raporu İle, 500.000 Türk Lirasını Aşan Kısmı Vergi İnceleme Raporu Sonucuna Göre İade Edilir

“Nakden iade talebinin 500.000 Türk Lirasına kadar olan kısmı mükellefle süresinde tam tasdik sözleşmesi düzenlemiş yeminli mali müşavirce düzenlenecek tam tasdik raporu uyarınca iade edilebilir. İade talebinin 500.000 Türk Lirasını aşan kısmının iadesi ise vergi inceleme yetkisi bulunanlarca düzenlenen vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilir.

Genel ve özel bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyelere, köylere ve sermayelerinin en az %51 veya daha fazlası bu kurumlara ait işletmelere yapılacak iadeler, bu Tebliğde belirtilen belgelerin ibrazı üzerine miktara bakılmaksızın inceleme raporu ve teminat aranılmadan yerine getirilir.

Nakden iade edilebilir aşamaya gelen alacağın üçüncü şahısların vergi borçlarına mahsubu talep edilebilir. Bu mahsup işlemine ilişkin verilecek iade talep dilekçesine (1A), Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 429)’nin ekinde yer alan “Üçüncü Kişilerin/Kurumların Vergi Borçlarına Mahsup Talebine İlişkin Liste” eklenir. Bu şekilde yapılan mahsup talepleri düzeltme fişinin onaylandığı tarih itibarıyla yerine getirilir.

İade talebinin kısmen mahsuben kısmen nakden olması halinde, söz konusu talepler bu Tebliğde yer alan açıklamalar çerçevesinde ayrı ayrı değerlendirilir. Dolayısıyla talebin tümünün nakit iadesi olarak kabul edilerek işlem yapılması söz konusu değildir.

Nakden iade talepleri ile ilgili olarak bu bölümde belirtilen dilekçe ve eklerinin ibrazı, talep edilen tutarın tamamı için aranılacaktır. Bu bölümde yer alan tutarlar her yıl bir önceki yıl için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır. Bu miktarların hesabında ise 1.000 Türk Lirasına kadar olan tutarlar dikkate alınmayacaktır.”

Diğer Vergi Borçlarına Mahsup veya Nakden İade

Aynı Tebliğin “2.3. Diğer Vergi Borçlarına Mahsup veya Nakden İade” başlıklı bölümünün dördüncü paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Mahsup sonucu iadesi gereken miktarın bulunması ve bu tutarın beyannamenin ilgili tablosuna yazılmış olması mükellefçe yazılı olarak yapılmış iade talebi olarak kabul edilir. Yıllık beyannamenin ilgili tablosunda/satırında gösterilmeyen geçici verginin mahsuben veya nakden iade edilebilmesi için o yılın sonuna kadar Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 429)’nin ekinde yer alan iade talep dilekçesi (1B)’nin verilmesi gerekir.” Aynı Tebliğin “3.2. Diğer Vergi Borçlarına Mahsup veya Nakden İade” başlıklı bölümünün ikinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Vergi borçlarına mahsup talebi halinde bu talebin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 429)’nin ekinde yer alan iade talep dilekçesi (1C) ile vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir.” Dilekçe örnekleri yazının sonunda yer almaktadır, bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Tevkif Yoluyla Kesilen Verginin Vergi Sorumlusunca Tahakkuk Ettirilmemesi veya Ödenmemesi

Aynı Tebliğin “4.2. Tevkif Yoluyla Kesilen Verginin Vergi Sorumlusunca Tahakkuk Ettirilmemesi veya Ödenmemesi” başlıklı bölümüne aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

“6183 sayılı Kanunun geçici 8 inci maddesi kapsamında bu Kanun hükümlerine göre borçlu durumda olan kurumlara ait taşınmazların Hazine ve Maliye Bakanlığınca satın alınması ve taşınmazın değeri kapsamında söz konusu kurumların vergi borçlarının terkin edilmesi durumunda, bu kurumlar tarafından tevkif edilen vergilerin bu kurumların terkin edilen vergilerine tekabül eden kısmının kaydi olarak tahsil edildiği kabul edilir, nakden ödeme şartı aranmaz ve adına tevkifat yapılan mükelleflerin nakden iade talepleri yerine getirilir.”

Sonuçlanmamış İade Talepleri İçin Tebliğ Ne Diyor?

“Bu bölümün yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla sonuçlanmamış iade talepleri hakkında bu bölümü ihdas eden Tebliğ hükümleri uygulanır”

Nakden iade taleplerinin iade talep dilekçesi (1A), Diğer Vergi Borçlarına Mahsup veya Nakden İade talep (1B) ve (1C) Dilekçeleri

Vergi-Usul-Kanunu-Genel-Tebligi-Sira-No-429-nin-ekiİndir

Sonuç

Bu Tebliğ ile gelir ve kurumlar vergisinde nakden iade yapılacak üst sınırlar arttırılmıştır. Yeminli Mali Müşavir ile süresinde yapılmış tam tasdik sözleşmesi olmadan dilekçe ile yapılan nakden iade taleplerinde daha önce 10.000 TL sınır bulunmaktaydı. Bu tebliğ ile bu rakamsal sınır 50.000 TL’ye arttırılmıştır.

Yeminli Mali Müşavir ile süresinde yapılmış tam tasdik sözleşmesi bulunan ve YMM Tarafından tam tasdik raporuna istinaden nakden iade talebinde daha önce 100.000 TL’ sı sınır bulunmaktaydı. Bu tebliğ ile bu rakamsal sınır 500.000 TL’ye arttırılmıştır.

İade talebinin 500.000 TL’sını aşan kısmının iadesi ise, vergi inceleme yetkisi bulunanlarca düzenlenen vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilir.

Kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari veya zirai kazanç elde edenler için tevkif yoluyla kesilen vergilerin vergi sorumluları tarafından ilgili vergi dairesine ödenmiş olduğuna ilişkin belgenin ibrazı şartı getirilmiştir.

Saygılarımla,
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Seçil TEKİNSAN BULUT

Kaynaklar :

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ 429 İÇİN TIKLAYINIZ

Gelir Vergisi Genel Tebliği Seri no 252′ de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:315) için Tıklayınız

Etiketler: 50.000 TL' sına Kadar İnceleme Raporu Beklenmeksizin iade edilebilecek500.000 TL' sına kadar olan kısmı Yeminli Mali Müşavir Raporu İle İade Edilecek500.000 Türk Lirasını aşan kısmı vergi inceleme raporu sonucuna göre iade edilebilecek.Gelir Vergisi Genel Tebliği Seri no 252Nakden Ve Mahsuben İade İşlemlerinde Ne Değişti?
Paylaş259Tweet162GönderGönder
Mali Müşavir Türkiye

Mali Müşavir Türkiye

Yeme İçme Hizmetlerinde KDV Oranı Uygulamasına İlişkin Basın Açıklaması
Mevzuat

Yeme İçme Hizmetlerinde KDV Oranı Uygulamasına İlişkin Basın Açıklaması

Paylaşan Mali Müşavir Türkiye
Nisan 18, 2024
0

Yeme İçme Hizmetlerinde KDV Oranı Uygulamasına İlişkin Tebliğ Taslağı Hakkında Basın Açıklaması Bugün Başkanlığımız internet sitesinde yer alan 51 Seri...

Daha fazla yazıDetails
İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2024/10)

İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2024/10)

Nisan 18, 2024
İşverenin İşten Ayrılırken İmzalattığı İbraname Geçerli Midir

İşverenin İşten Ayrılırken İmzalattığı İbraname Geçerli Midir

Nisan 15, 2024
31.03.2024 TARİHİ İTİBARİ İLE UYGULANACAK YABANCI PARA DEĞERLERİ

31.03.2024 TARİHİ İTİBARİ İLE UYGULANACAK YABANCI PARA DEĞERLERİ

Nisan 15, 2024
2023 Yılına Ait İşletme Cetvellerinin Bildirim Tarihi ve Cezası

2023 Yılına Ait İşletme Cetvellerinin Bildirim Tarihi ve Cezası

Nisan 14, 2024
Mali Müşavir Türkiye : Muhasebenin Renkli Sayfası

© 2021 Tüm Hakları Saklıdır.

Tüm veriler ve bilgiler, yalnızca bilgilendirme amacıyla sağlanmış olup yatırım, vergi, muhasebe ve diğer yasal konularda tavsiye niteliğinde değildir. MaliMüşavirTürkiye Site kullanıcılarına sunduğu bilgilerin doğru olması için her türlü gayreti göstermekle beraber, bilgilerin doğruluğu konusunda, açıktan veya ima yolu ile hiç bir garanti vermez. MaliMüşavirTürkiye yanlış veya eksik bilgiden sorumlu değildir. Lütfen her türlü yasal işleminizden önce konunun uzmanına danışın. MaliMüşavirTürkiye Sitenin kullanımından sonra alınan bir karar veya yapılan bir eylemden doğan, kontrat, haksız fiil veya başka türlü (sınırlama olmadan, iş kaybından doğan zararlar veya kâr kaybı dahil) zararlardan sorumlu değildir.

  • Ana Sayfa
  • Gizlilik Politikası
  • Sorumluluk Reddi
  • Hakkımızda
  • Yazarlık Başvurusu

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Yazılarımız
  • Mevzuat
  • Haber
  • Hesaplamalar
    • Finansman Gider Kısıtlaması Hesaplama
    • Matrah ve Vergi Artırımı
      • Kurumlar Vergisi Matrah Artırımı
      • Gelir Vergisi Bilanço Esasına Göre
      • Gelir Vergisi İşletme Esasına Göre
      • Serbest Meslek Matrah Artırımı
      • Kasa ve Ortaklardan Alacaklar %3 Hesabı
  • Sosyal Medya
    • İnstagram
    • Twitter
    • Facebook
    • Youtube

© 2021 Tüm Hakları Saklıdır.