2021 Finansman Gider Kısıtlaması ile ilgili kafamızda bir çok soru işareti var. Finansman Gider Kısıtlaması 2021/1. Geçici Vergi Dönemi itibari ile Bilanço Esasına tabi Firmalar için uygulanacak. Geçmiş yıllarda aldığımız kredilere ait finansman giderleri 2021 yılı gider kısıtlamasının kapsamında mı? Yoksa 2021 yılında alınacak yeni krediler için mi finansman gider kısıtlaması uygulanacak?
Ya da; alınan kredilere ait damga vergisi banka havale ücretleri finansman gider kısıtlaması kapsamında mı? Direk gider olarak mı değerlendireceğiz? Teminat mektubu komisyon giderlerine finansman gider kısıtlaması kapsamında mı? Ve sorularımız bu şekilde uzayıp gidiyor.
3/2/2021 tarihli ve 3490 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla finansman gider kısıtlamasında 1/1/2021 tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemi kazançlarına uygulanmak üzere söz konusu gider ve maliyet unsurlarının %10’unun kurum kazancının tespitinde indiriminin kabul edilmeyeceği düzenlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Sitesinde 24.03.2021 tarihinde bu yasal düzenlemelerin uygulamasına yön vermek üzere Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde (Seri No:1)Değişiklik yapılmasına dair tebliğ taslağı yayımlandı.
Sizler için derlediğim bu yazıda finansman gider kısıtlaması uygulaması ile ilgili merak ettiğiniz bir çok soruya cevap bulacaksınız.
2021 Finansman Gider Kısıtlaması Kapsamına Giren Yabancı Kaynaklara İlişkin gider ve maliyet unsurları?
Gider ve maliyet unsurlarından yatırımın maliyetine eklenenler gider kısıtlaması kapsamı dışındadırlar.
Kredi Sözleşmelerine Ödenen Damga Vergisine, Banka Havale Ücretlerine Finansman Gider Kısıtlaması Uygulanacak mı?
Kredi sözleşmelerine ilişkin olarak ödenen damga vergisi veya banka havale ücretlerine ilişkin ödenen banka ve sigorta muameleleri vergisi gibi bir yabancı kaynağın kullanım süresine bağlı olarak doğmayan gider ve maliyet unsurları gider indirimi kısıtlaması uygulamasına tabi olmayacaktır.
Teminat Mektubu Komisyonları, Tahvil İhracı ile ilgili Olarak Yapılan Baskı ve Benzeri Giderler İle İpotek Masraflarına Finansman Gider Kısıtlaması Uygulanacak mı?
Teminat mektubu komisyonları, tahvil ihracı ile ilgili olarak yapılan baskı ve benzeri giderler ile ipotek masrafları gibi herhangi bir yabancı kaynak kullanımına bağlı olmaksızın yapılan giderlerin gider kısıtlamasına konu edilmesi söz konusu değildir
Kredi Faizleri Üzerinden Hesaplanan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisine Finansman Gider Kısıtlaması Uygulanacak mı?
kredi faizleri üzerinden hesaplanan banka ve sigorta muameleleri vergisi gibi bir yabancı kaynağın işletmede kullanım süresine bağlı olarak doğanların ise gider indirimi kısıtlaması uygulamasına konu edilecektir.
Finansman Gideri Olmayıp Finansman Geliri Azalması Niteliğinde Olan Erken Ödeme İskontoları veya Peşin Ödeme İskontoları da Gider İndirimi Kısıtlaması Kapsamı Dışındadır.
Finansman gideri olmayıp finansman geliri azalması niteliğinde olan erken ödeme iskontoları veya peşin ödeme İskontoları da gider indirimi kısıtlaması kapsamı dışındadır. Bir gider veya maliyet unsurunun gider kısıtlamasına konu edilmesi için bunların yabancı kaynak kullanımına ve bu kaynağın kullanım süresine bağlı olarak doğmuş olması gerekmektedir.
İşletme Hesabı Esasına Tabi Mükellefler Finansman Gider Kısıtlaması Uygulamasına Dahil mi?
İşletme hesabı esasına tabi mükellefler finansaman gider kısıtlaması kapsamında değil. Finansman gider kısıtlaması uygulamasında, yabancı kaynak ve öz kaynak mukayesesi gerekmekte olduğundan bu düzenleme bilanço esasına tabi mükellefler için geçerli olup işletme hesabı esasına tabi mükellefler bu kapsamda değerlendirilmeyecektir.
Finansman Gider Kısıtlamasının Uygulanacağı Dönem?
Gider kısıtlaması kapsamında olup bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, her bir geçici vergilendirme döneminin son günü itibarıyla Vergi Usul Kanununa göre çıkaracakları bilanço esas alınmak suretiyle öz kaynak ve yabancı kaynak mukayesesi yaparak finansman gider kısıtlamasına tabi olup olmayacaklarını tespit edebileceklerdir.
Yıllık dönemde; hesap dönemi olarak takvim yılını kullanan mükelleflerde 31 Aralık tarihli bilanço, özel hesap dönemini kullanan mükelleflerde ise hesap döneminin son günü itibarıyla çıkarılacak bilanço esas alınacaktır. Dolayısıyla, finansman gider kısıtlaması ilk defa 2021 yılının birinci geçici vergilendirme dönemi itibarıyla dikkate alınacaktır.
1/1/2021 Tarihinden Önce Yapılan Borçlanmalara ilişkin Finansman Giderlerinin Durumu?
Krediyi 2 Yıl Önce Aldık Finansman Gider kısıtlaması Uygulanacak mı?
Finansman gider kısıtlamasında finansman hizmetinin hangi yılda sağlandığı veya kredi sözleşmesinin hangi yılda yapıldığının önemi bulunmamaktadır.
Dönem sonu itibarıyla kullanılan yabancı kaynakları, öz kaynaklarını aşan işletmelerde, söz konusu yabancı kaynaklara ilişkin olarak, 1/1/2021 tarihinden itibaren kesinleşen gider ve maliyet unsurları gider kısıtlamasına tabi tutulacaktır.
1/1/2021 tarihinden önce mahiyet ve tutar itibarıyla kesinleşerek tahakkuk ve dönemsellik ilkeleri gereği 2020 yılı kurum kazancının tespitinde dikkate alınmış olan finansman giderlerinin finansman gider kısıtlamasına tabi tutulması söz konusu olmayacaktır.
Örnek:
Öz kaynakları toplamı 800.000 TL olan (A) A.Ş.’nin aynı dönemde yabancı kaynakları toplamı 1.000.000 TL’dir. Bu döneme ilişkin toplam finansman gideri ise 100.000 TL’dir.
Dönem sonu itibarıyla (A) A.Ş.’nin yabancı kaynak tutarı öz kaynak tutarını aştığı için aşan kısma münhasır olmak üzere yabancı kaynaklara ilişkin finansman giderinin %10’luk kısmı, kurum kazancının tespitinde gider olarak kabul edilmeyecektir.
Finansman gider kısıtlamasına tabi tutarın hesabı:
Aşan kısım1: Yabancı kaynak toplamı – Öz kaynak toplamı
: 1.000.000 TL – 800.000 TL = 200.000 TL
Aşan kısma isabet eden finansman gideri: Finansman gideri x (Aşan kısım / Toplam yabancı kaynak)
: 100.000 TL x (200.000 TL / 1.000.000 TL)
: 100.000 TL x %20 : 20.000 TL
Yabancı kaynağın öz kaynak tutarını aşan kısmına isabet eden finansman giderinin %10’luk kısmı olan (20.000 TL x %10=) 2.000 TL kurum kazancının tespitinde KKEG olarak dikkate alınacaktır.
Saygılarımla,
SMMM – Seçil TEKİNSAN BULUT
@malimusavirturkiye