2021 Google Reklam Geliri nasıl Vergilendirilir en sık sorulan sorulardan biri
Türkiye’de yaşıyorsunuz ve internet siteniz var, bu sitenize Google reklam veriyor ve siz Google’dan kazanç elde ediyorsunuz, Google reklam geliri nasıl vergilendirilir? diye merak ediyorsunuz. Bu yazı da Google Adsense gelirlerinin vergilendirilmesine ilişkin aradığınız tüm cevapları bulacaksınız. Web sitesinde veya mobil uygulamalarda gösterilen ve üzerine tıklanan reklamlardan gelir elde ediyorsunuz, bu rakamlar web sitenizin veya mobil uygulamanızın tıklanma sayısına göre değişiyor. Eğer çok Popüler bir sayfanız var ise ve Google Adsense reklam geliriniz hatırı sayılır rakamlara ulaşıyor.
Örneğin Blogger olarak açtığınız seyahat sayfanızda gezdiğiniz, yediğiniz içtiğiniz yerleri paylaştığınız bir web siteniz var ve bu site o kadar çok sevildi ki seyahate çıkacak olanlar önce sizin sitenize uğruyor ve acaba orada nereleri gezmeliyim? Ne yemeliyim? Nerede kalmalıyım diye web sitenize bakıyor, bir bakmışsınız binlerce, milyonlarca insan sayfanızda geziniyor.
@malimusavirturkiye takipçilerinden Google Adsense gelirlerinin, nasıl vergilendirileceğine dair çok soru alıyorum. Genelde sorular şu şekilde başlıyor;
Bir blog sayfam var, Google Adsense reklam almak için başvurdum ve kabul edildi fakat şuan çok küçük paralar geliyor bu gelir için vergi mükellefiyeti açmam gerekir mi ? Google reklam geliri nasıl vergilendirilir?
Rakam Çok küçük vergi dairesi bu kadar bir gelir için peşime düşer mi? Google Adsense geliri vergiye tabi mi? Google Adsense geliri Hangi vergiye tabi ?
Anonim, Limited şirketimi kurmalıyım Şahıs firması açsam yeterli olur mu? Bu sorular bu şekilde devam ediyor…
2021 Google Reklam Geliri, Adsense Gelirleri Vergiye Tabi mi?
Eğer arızi kazanç değilse, bu gelir devamlılık arz ediyorsa Adsense gelirlerini ticari kazanç olarak değerlendirebilir ve vergilendirilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Bu gelirleri vergilendirilmek için,
Bir şahıs, anonim ya da limited şirketi kurulmalıdır.
İş hacminizin, gelirinizin büyüklük durumuna göre şirket kurulum aşamasında danışmanlık aldığınız Serbest Muhasebeci Mali Müşaviriniz
sizi bu konuda en iyi şekilde yönlendirecektir.
Google’a veya ödemeyi yapan diğer şirketlere fatura kesilmelidir.
Böylece AdSense geliriniz şiketinizi limited yada Aş Kurmuşsanız kurumlar, şahıs firması kurmuşsanız gelir vergisi ve her hâlükârda KDV’ye tabi olur.
Eğer geliri kazanan kimse 29 yaşından küçükse ve ilk şirketini şahıs işletmesi olarak kuruyorsa AdSense kazancı üzerinden gelir vergisinden 75 bin TL’ye kadar istisnadan yararlanabilir.
Bu cevabı verdiğim de genellikle şöyle geri dönüş alıyorum, firma açmakta geç kadım, mükellefiyetimi açarsam vergi dairesi mükellefiyetimi geç açtığım için, eski kazançlarım görebilir ve geçmişe dönük vergilendirir mi? Ceza keser mi ? kaç yıldır bu web Sitem var ve ben ayda en az 100 usd kazandım bu aralar gelir idaresinin bu kazançların peşine düştüğünü duydum tespit edip ceza kesiyormuş doğru mu?
Evet doğru böyle bir olasılık var ve korkunun ecele faydası yok. Zaman Aleyhinize işliyor. Bir an önce vergi mükellefiyetinizi açtırmalı ve Google Adsense ’ ten hem de onun benzeri Reklam Store, Wordego Admatic, Linkwise, Ligatus, AdCash ve benzeri uygulamalardan kazanılan gelirleri beyan etmeli verginizi ödemelisiniz.
Vergi oranları ne kadar?
- Sermaye şirketleri / kurumlar vergisi için %20 idi mecliste onaylanan fakat resmi gazete de henüz yayımlanmayan 2021 yılı yeni oran (%25)
- Şahıs şirketleri / gelir vergisi için %15 ila %40 arasında değişiyor
- Kesilen her faturada / KDV için %18 hesaplanmalı ve Her ay Kdv Beyannamesi İle beyan edilmeli
AdSense kazancı nasıl faturalandırılır?
Ay içindeki ödemeler karşılığında ay sonunda toplu bir fatura düzenlenir. Mesela ay içinde farklı tarihlerde 40 dolar ve 60 dolar tahsilat yapıldıysa ay sonunda KDV dahil 100 dolar fatura düzenlenebilir.
- Fatura ödemeyi yapan kurum adına düzenlenir.
- Faturayı yurtdışına göndermene gerek yok, kendi arşivinde saklayabilirsin. İstersen e-arşiv faturası (e-arşiv bilgi için tıkla) düzenleyebilir, e-arşiv uygulaması ile görüntüleyebilirsin.
Reklamın hizmet bedeli: 84,75 USD
%18 KDV: 15,25 USD
KDV dahil toplam tutar: 100.00 USD
BTRANS nedir? Nasıl bir yükümlülüğü bulunur?
İnternetten reklam gelirin varsa her ay Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bilgi sistemine (BTRANS) bilgi vermelisin. Aylık gönderilen raporda şu bilgiler olmalıdır:
Reklamın yayınlandığı web sitenin adresi
Sitenin ait olduğu kişi veya kurumun adı, soyadı, unvanı ile TCKN/VKN bilgileri
Reklam veren gerçek ya da tüzel kişinin adı, soyadı, unvanı ile TCKN/VKN bilgileri
Tahsil edilen reklam hizmeti bedeli
Web sitesi reklam gelirleri ile ilgili daha bir çok soru var . Maalesef vergi kanunlarımız zamanın geresinde kalıyor, henüz bu konular ile ilgili vergi kanunlarımızda çok açık var. Kanunlar yetersiz. Herkesin anlayabileceği açık ve net anlatımlı kanun maddeleri olmalı ki bu işlerle ilgilenenler açıp okusun ve neler yapması gerektiğini anlasın yüksek vergi cezalarına maruz kalmasın.
Sosyal medya, youTube, e- ticaret gelirlerinin vergilendirilmeleri ile ilgili çok yazılacak konu var, bu konular hakkında yazmaya, yeni gelişmeleri sizlere aktarmaya devem edeceğim.
Google Adsense veya benzeri reklam gelirlerinin vergilendirilmesine ilişkin Özelgelerin bağlantıları
Şahsına ait internet sitesinden elde edilen reklam gelirlerinin vergilendirilmesi
İnternet üzerinden verilen reklam hizmetlerinin vergilendirilmesi
Saygılarımla,
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Seçil TEKİNSAN BULUT