Adınıza Düzenlenen E-Arşiv Faturalarının İptali ve İtirazı
Adınıza Düzenlenen E-Arşiv Faturalarının İptali ve İtirazı Nasıl Yapılır? Kendinize düzenlenen E-arşiv faturaları portaldan nasıl iptal edebilirsiniz,
e-belge iptal süresi nedir? Form ba ve Form bs de cazai işlemlerle karşılaşmamanız için dikkat etmeniz gerekenler neler?
Firmanıza düzenlenen e-arşiv faturalara itiraz işlemleri ve izlemeniz gereken yolları basit anlatımlarla anlaşılır hale getirildik.
Daha önce yayımladığımız e-Belge İptali Nasıl Yapılır, e-Belge ihtarı ve itirazı Nasıl Yapılır? yazımızda tüm iptal ve itiraz işlemlerini ayrıntılı bir şekilde okuyabilirsiniz. Bu yazımızda sadece Kendinize Düzenlenen E-arşiv Fatura İptal sürecini inceleyeceğiz.
Kendinize Düzenlenen E-arşiv Fatura İptal süreci
GİB portal yöntemini kullanan e-Arşiv Fatura kullanıcısı olan mükellef mali mühür/elektronik imzaları ile GİB Portal Uygulamasına giriş yaparak,
Özel Entegratör ve Entegrasyon Yöntemini kullanan mükellefler ile kayıtlı e-Belge kullanıcısı olmayan (5000/30000 TL üzeri belgeleri GİB portaldan düzenleyen) mükellefler ise İnteraktif V.D kullanıcı kodu ve şifreleri ile 5.000 TL ve 30.000 TL e-Arşiv Fatura Portalına giriş yaparak aşağıda belirtilen şekilde kendilerine düzenlenen e-Belgeler için “İptal Talebi” oluşturabilirler.
Adınıza Düzenlenen E-Arşiv Fatura İptali
1 .Adım : “Adıma Düzenlenen Belgeler” sekmesi seçilmelidir.
2.Adım: Açılan Ekrana Belge tarihini İçerecek şekilde Tarih aralıklı Sorgulama yapılarak ilgili belge seçilir ve “ iptal Talebi Oluştur” butonu tıklanır. Karşınıza “iptal Gerekçenizi Yazınız” penceresi açılacak.
3.Adım : “İptal Gerekçesi” alanına gerekli açıklamalar yapılarak “Uyarıyı Okudum” kutucuğu işaretlendikten sonra “İptal Talebi Oluştur” butonu aktif hale gelecektir.
4.Adım: “İptal Talebi Oluştur” Butonun onaylanması sonucunda “İptal talebiniz başarıyla oluşturulmuştur” uyarısı ile birlikte iptal talebi oluşturduğunuz belge için talebiniz, belgeyi düzenleyen mükellefin sistemine iletilmiş olacaktır.
e-Arşiv Faturayı Düzenleyen Mükellefe İletilen İptal Talebinin Onaylanıp Onaylanmama durumunu Nasıl Kontrol Edeceğiz?
“Adıma Düzenlenen Belgeler” sekmesinden tarih aralığı seçilerek yapılan sorgulamada “İptal/İtiraz Durumu” sütunundan takip edilebilmektedir.
İptal talebi onaylanmışsa; İptal edilen belge hem alıcının(sizin) sanal BA hem de satıcının (size Belgeyi Düzenleyenin )sanal BS formunda yer almayacaktır. Bu kısım çok önemli yazının sonundaki Ba Bs ile ilgi açıklamayı mutlaka okuyunuz
Sorgulama sonucu iptal talebi reddedildiyse ilgili belge hem alıcının sanal BA hem de satıcının sanal BS formunda yer alacaktır.
Adıma Düzenlenen e-Belgeler İçin Gelen İptal Talebini Onaylama / Reddetme
GİB portal yöntemini kullanan e-Arşiv Fatura kayıtlı kullanıcısı olan mükellefler mali mühür/elektronik imzaları ile GİB Portal Uygulamasına giriş yaparak, Özel Entegratör ve Entegrasyon Yöntemini kullanan mükellefler ile kayıtlı e-Belge kullanıcısı olmayan (5000/30000 TL üzeri belgeleri GİB portaldan düzenleyen) mükellefler ise İnteraktif V.D kullanıcı kodu ve şifreleri ile 5.000 TL ve 30.000 TL e-Arşiv Fatura Portalına giriş yaparak
aşağıda belirtilen şekilde adlarına düzenlenen e-Belgelerin kendilerine ulaşan iptal talepleri için “Onaylama/Reddetme” işlemlerini yapabilirler.
Kullanıcılar kendileri için uygun olan uygulamaya giriş yaptıktan sonra “Gelen İptal/İtiraz Talepleri” sekmesine tıklayıp tarih aralığını seçerek sorgulama yapmaları halinde varsa kendilerine gelen talepleri görüntüleyebileceklerdir.
Adlarına düzenlenen e-Belge için gelen iptal talebinin kabul edilmesi durumunda;
İlgili belgenin kutucuğu seçildikten sonra “Talep Kabul Et” butonu tıklanarak aşağıdaki uyarı ekranına ulaşılır. “Uyarıyı Okudum” kutucuğu seçilince “Talebi Kabul Et” butonu aktif hale gelecektir. Aktif hale gelen “Talebi Kabul Et” butonu tıklanınca iptal talebi onaylanacak ve ilgili belge hem alıcının sanal BA hem de satıcının sanal BS formunda yer almayacaktır.
“Talep cevabı başarıyla kaydedildi” uyarısı ile talep cevabı kaydedilmiş olacaktı.
Adlarına düzenlenen e-Belge için gelen iptal talebinin reddedilmesi durumunda;
İlgili belgenin kutucuğu seçildikten sonra “Talep Reddet” butonu tıklanarak aşağıdaki uyarı ekranına ulaşılır. “Uyarıyı Okudum” kutucuğu seçilince “Talebi Reddet” butonu aktif hale gelecektir. “Talebi Reddet” butonu seçildikten sonra “Talep Cevabı Reddedildi” uyarısı ile birlikte talep reddedilmiş olacaktır.
Aktif hale gelen “Talebi Reddet” butonu tıklanınca iptal talebi reddedilecek ve ilgili belge hem alıcının sanal BA hem de satıcının sanal BS formunda yer alacaktır.
e-Arşiv Fatura İtiraz Bildirim Talebi
e- arşiv fatura İtiraz bildirim talebini hem satıcı hem de alıcı başlatabilir. TTK kapsamında alıcı ya da satıcı tarafından yapılan itirazların bildirimine ilişkin itiraz işleminin onaylama/reddetme süreçlerinin detayları aşağıda açıklanmıştır.
Firmanıza Düzenlenen e-Belgeler İçin İtiraz Talebi Oluşturma
GİB portal yöntemini kullanan e-Arşiv Fatura kullanıcısı olan mükellefler mali mühür/elektronik imzaları ile GİB Portal Uygulamasına giriş yaparak, Özel Entegratör ve Entegrasyon Yöntemini kullanan mükellefler ile kayıtlı e-Belge kullanıcısı olmayan (5000/30000 TL üzeri belgeleri GİB portaldan düzenleyen) mükellefler ise İnteraktif V.D kullanıcı kodu ve şifreleri ile 5.000 TL ve 30.000 TL e-Arşiv Fatura Portalına giriş yaparak aşağıda belirtilen şekilde kendilerine düzenlenen e-Belgeler için ‘İtiraz Talebi’ oluşturabilirler.
Öncelikle “Adıma Düzenlenen Belgeler” sekmesi seçilmelidir
Açılan ekranda belge tarihini içerecek şekilde tarih aralıklı sorgulama yapılıp ilgili belge seçilerek “İtiraz Talebi Oluştur” butonu tıklanarak aşağıdaki ekrana ulaşılmaktadır.
“İtiraz Belge Numarası” alanına 6102 sayılı Kanunun 18 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak KEP sistemi ile yapılan işlemler neticesinde oluşacak belgenin numarası girilmelidir.
“İtiraz Belge Tarihi” alanına 6102 sayılı Kanunun 18 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak KEP sistemi ile yapılan işlemler neticesinde oluşacak belgenin tarihi girilmelidir.
“İtiraz Yöntemi” alanına 6102 sayılı Kanunun 18 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak KEP sistemi yöntemlerinden hangisi aracılığıyla itiraz işlemi yapılmış ise o yöntem seçilecektir. Sonrasında “Açıklama” alanına da gerekli açıklamalar yapılıp “Uyarıyı Okudum” kutucuğu işaretlendikten sonra “İtiraz Talebi Oluştur” butonu aktif hale gelecektir.
Butonun onaylanması sonucunda “İtiraz talebiniz başarıyla oluşturulmuştur” uyarısı ile birlikte itiraz talebi oluşturduğunuz belge için talebiniz belgeyi düzenleyenin sistemine iletilmiş olacaktır.
Belgeyi düzenleyen mükellefe iletilen talebin onaylanıp onaylanmama durumu, “Adıma Düzenlenen Belgeler” sekmesinden tarih aralığı seçilerek yapılan sorgulamada “İptal/İtiraz Durumu” sütunundan takip edilebilmektedir.
e-Belge İptali ihtarı ve İtirazı Bildirim İşlemleri Noterden Yapılamayacak mı?
e-Belgelere elektronik ortamda iptal/itiraz işlemi yapılabilmesi için; belgeyi düzenleyen satıcı veya duruma göre alıcı tarafından e-Belge Uygulamaları üzerinden iptal/itiraz talebi oluşturulması gerekir. İptal/itiraz taleplerine ilgili faturanın alıcısı/satıcısı tarafından onay verilebildiği gibi, karşı tarafın onaylama zorunluluğu bulunmamaktadır. Bilindiği üzere e-Belgelere Türk Ticaret Kanununun 18 inci maddesinin (3) numaralı fıkrasında belirtilen harici itiraz yolları ile de itiraz edilebilmekte olup aynı Kanunun 21 inci maddesinin (2) numaralı maddesinde “Bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır” hükmü bulunmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığınca geliştirilen yukarıda bahsettiğim sistem ile e-Belge uygulamasında iptal ve itiraz işlemleri, sistem üzerinden muhatabına iletilmektedir. 01.05.2021 Tarihi itibari ile e-Belge uygulamaları üzerinden iptal/İtiraz talebi oluşturulması zorunludur.
e-Belge uygulamalarına taraf olanların birbirlerine düzenlemiş oldukları e-Arşiv Fatura ve e-SMM belgeleri için sistem üzerinden iptal işlemi gerçekleştirmeleri mümkün bulunduğu gibi harici itiraz yollarının (noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile) kullanılmasına engel teşkil etmemektedir. Bu durumda harici yollarla yapılan itiraz işlemlerinin sistem üzerinden bildirilerek alıcı/satıcının onayına sunulması gerekmektedir. e-Arşiv Faturalar ve e-SMM belgeleri sistem üzerinden iptal/itiraz işlemlerinin gerçekleştirilmesi özellikle sistem bilgileri ile beyan, bildirim ve formlardaki bilgilerin uyumluluğunun sağlanması açısından gereklidir.
Dikkat! İptal İşleminde Süre Önemli
e-Arşiv Fatura ve e-SMM belgeleri İptal işlemi 8 günlük süre içinde yapılmalıdır. e-Arşiv Fatura ve e-SMM belgelerinin iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-belgenin alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. İptal işlemi her durumda 8 günlük süre içinde yapılmalıdır.
Dikkat! İptal – itiraz işlemleriniz Ba Bs Formlarınızın Doğru Yada Yanlış Olmasını Belirleyecek
Elektronik belge olarak düzenlenen (e-fatura, e-arşiv fatura gibi) belgeler, 2021 yılının Temmuz ayına ilişkin dönemden itibaren Form Ba ve Form Bs bildirimlerine dâhil edilmeyecek.
Bir kişi veya kurumdan yapılan mal ve/veya hizmet alış tutarları ile bir kişi veya kuruma yapılan mal ve/veya hizmet satış tutarlarına ilişkin 5.000 TL tutarındaki haddin belirlenmesinde, elektronik olarak ve kâğıt ortamında düzenlenen tüm belgelerin birlikte değerlendirilecek ve söz konusu haddin( aşılması halinde sadece kâğıt ortamında düzenlenen belgeler bildirimlere dâhil edilecek.
Bu demek oluyor ki, bir firmaya düzenlediğimiz elektronik fatura ve kağıt faturaları topladığımızda tutar 5.000 TL yi geçiyorsa e-belgeleri Form BS’de beyan etmeyecek ancak aynı firmaya düzenlenen kağıt faturaları [toplamın tutarı fark etmeksizin (300 TL de olsa 100 TL de olsa)] beyan edeceğiz.
Eğer o firmaya 5.000 TL ve üstü sadece elektronik ortamda belge düzenlemiş ise BS formunda o firmayı beyan etmeyeceğiz. Aynı durum karşı Firmanın vermesi gereken form BA içinde geçerli.
1 Mayıs 2021 itibari ile e-belge iptallerinin sistem üzerinden bildirilmesi zorunluluğunu tekrar hatırlatıyorum. İptal İşlemlerinin bildirilmemesi veya eksik bildirilmesi Form BA Form BS bildirimlerinin yanlış olmasına ve cezai işlemlerle karşılaşmanıza neden olacağı için bu konuya çok dikkat edilmeli.
Yukarında anlattığım konuların ekran görüntülü anlatımları için e-Belge İptali Nasıl Yapılır, e-Belge ihtarı ve itirazı Nasıl Yapılır? yazısını okuyabilirsiniz
konu ile ilgili olan E-Fatura Ba Bs Bildirimlerinde Beyan Edilmeyecek(Temmuz/2021) yazımızı mutlaka okuyunuz