Bayram Tatilinde Çalışmak
Bayram tatilinde çalışma şartları ve bayram tatilinde çalışması istenen işçinin hakları en çok sorulan ve merak edilen konulardan biri.
Bu Yazıda;
Bayram Tatilinde Çalışanlar İçin Ödenmesi Gereken Ücret Ne Kadar?
Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerimiz Hangileri?
2021 Ramazan Bayramı Tatilinde Çalıştırılan İşçiye Ödenmesi Gereken İlave Ücret Ne Kadar?
2021 Kurban Bayramı Tatilinde Çalıştırılan İşçiye Ödenmesi Gereken İlave Ücret Ne Kadar?
Telafi Çalışması Nedir? Gibi soruların cevabını bulacaksanız.
Sözleşme veya Rıza
Bayram tatilinde çalışmak 22/5/2003 tarihinde kabul edilen İş Kanunun 44’üncü Maddesi ile düzenlemiştir.
4867 Numaralı İş Kanunu 44’üncü Maddesi, Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerinde çalışılmasını, iş sözleşmelerinde hüküm bulunmaması halinde işçinin onayına bırakmıştır.
Bu sebeple iş sözleşmesinde hüküm bulunmayan işçi, rızası olmadan bayram günlerinde çalıştırılamaz.
Ulusal bayram ve genel tatil günlerine ait ücretler İş Kanununun 47’nci maddesine göre ödenir.
İş kanunu 47’nci maddeye göre işçilere Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerinde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.
Bayram Tatilinde Çalışanlar İçin Ödenmesi Gereken Ücret Ne kadar?
Öncelikle ”Bayram Günlerinin” kanuna göre bir tanımını yapmak ve sürelerini belirtmek lazım.
ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİLLER hakkındaki kanuna göre;
1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye’nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız 29 Ekimde tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00’ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder. 29 Ekim günü özel işyerlerinin kapanması zorunludur.
Diğer resmi ve dini bayram günleri ile Yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü genel tatil günleridir.
29 Ekim- Cumhuriyet bayramı, 28 ekim günü saat 13.00’ten itibaren 1.5 gün
23 Nisan- Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 1 gün
19 Mayıs- Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, 1 gün
30 Ağustos- Zafer Bayramı, 1 gün
Ramazan Bayramı- Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 3,5 gün
Kurban Bayramı- Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 4,5 gün
1 Ocak- Yılbaşı tatili, 1 gün
1 Mayıs- Emek ve Dayanışma Günü, 1 gün
15 Temmuz- Demokrasi ve Milli Birlik Günü, 1 gün
2021 Ramazan Bayramı Tatilinde Çalıştırılan İşçiye Ödenmesi Gereken İlave Ücret Ne Kadar?
Bayram ve Genel Tatil Günlerinde Çalıştırılan Asgari ücretli bir işçiye, 2021 yılı için günlük brüt 119,25 TL, net 94.20 TL ücret ödenmesi gerekiyor.
2021 Ramazan Bayramında 3.5 günlük bayram tatilinin tamamında çalışan asgari ücretli işçiye, normal ücretine ilave olarak 329.70 TL ücret ödemesi gerekir. (3.5 × 94,20 = 329,70)
2021 Kurban Bayramı Tatilinde Çalıştırılan İşçiye Ödenmesi Gereken İlave Ücret Ne Kadar?
2021 Kurban Bayramında 4.5 günlük bayram tatilinin tamamında çalışan asgari ücretli işçiye, normal ücretine ilave olarak 423.90 TL ücret ödemesi gerekir. (4.5 × 94,20 = 423.90)
Telafi Çalışması
İş kanunu Madde 64’e göre ulusal bayram ve genel tatillerden önce işyerinin tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren dört ay içinde, çalışılmayan süreler için, günlük en çok çalışma süresini aşmamak koşulu ile günde üç saat telafi çalışması yaptırabilir. Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz.
Bayram Tatilini Birleştirmek İsteyenler Dikkat!
Hafta sonu tatili ile resmi tatil günlerini birleştirmek için ara iş günlerinde yıllık izin kullanmak isteyenlerin bilmesi gerekir ki; Yıllık izin işçinin talebi ve işverenin onayı ile gerçekleşebilir. Onay almadan kullanılan izinler devamsızlık olarak değerlendirilebilir.
İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi halinde işveren ( İş Kanunu 25/II-g) iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir.
Saygılarımla,
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Seçil TEKİNSAN BULUT
Yazımıza Kaynak Olan ”Kanun Maddelerini” Aşağıda Okuyabilirsiniz
Güncel İş Kanununun Tamamını ‘indir’ Butonuna Basarak Pdf Formatında İndirebilirsiniz.
İŞ KANUNU
Kanun Numarası : 4857
Kabul Tarihi : 22/5/2003
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma
Madde 44 – Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.
Bu günlere ait ücretler 47’nci maddeye göre ödenir.
Genel tatil ücreti
Madde 47 – Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.
Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.
Telafi çalışması
Madde 64 – Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren dört ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir.
(Ek cümle:25/3/2020-7226/43 md.) Cumhurbaşkanı bu süreyi iki katına kadar artırmaya yetkilidir. Bu çalışmalar fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmaz. (1)
Telafi çalışmaları, günlük en çok çalışma süresini aşmamak koşulu ile günde üç saatten fazla olamaz. Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz
İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı
Madde 25 – Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I- Sağlık sebepleri:
a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa yakalanması veya engelli hâle gelmesi durumunda, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.
b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.
(a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.
II– Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.
c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.
d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması.
e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.
Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanunun tamamını ‘indir’ butonuna basarak indirebilirsiniz.
ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİLLER HAKKINDA KANUN
Kanun Numarası : 2429
Kabul Tarihi : 17/3/1981
Yayımlandığı R. Gazete: Tarih : 19/3/1981 Sayı : 17284
Madde 1 – 1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye’nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00’ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder.
Madde 2 – Aşağıda sayılan resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü genel tatil günleridir.
A) Resmi bayram günleri şunlardır:
1. (Değişik: 20/4/1983 – 2818/1 md.) 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır.
2. 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı günüdür.
3. 30 Ağustos günü Zafer Bayramıdır.
B) Dini bayramlar şunlardır:
1. Ramazan Bayramı; Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 3,5 gündür.
2. Kurban Bayramı; Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 4,5 gündür.
C) (Değişik: 25/10/2016-6752/2 md.) 1 Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü ve 15 Temmuz günü Demokrasi ve Milli Birlik Günü tatilidir.
D) (Değişik: 20/4/1983 – 2818/1 md.) Ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir.
Bu Kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri; Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır.
Mahiyetleri itibariyle sürekli görev yapması gereken kuruluşların özel kanunlarındaki hükümler saklıdır. 29 Ekim günü özel işyerlerinin kapanması zorunludur.