Covid19 Pandemi nedeniyle İş yerlerinin büyük bir kısmı kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamasına geçti. Kısa Çalışma, ücretsiz izin nedir uzun uzun anlatmaya gerek yok bizzat yaşayarak hepimiz öğrendik.
Kısa Çalışmada çalışanlar çalıştıkları süre kadar işverenden, çalışmadıkları süreye ait ücretlerinin ise %60’ ını İş-kur işsizlik sigorta fonundan aldılar ve uygulama 31.03.2021 tarihinde sona erdi. Ücretsiz izin uygulaması ise devam ediyor.
Kadın Çalışanlardan sık aldığım sorular arasında, aylardır kısa çalışma ödeneği uygulamasında çalıştırılıyorum yada aylardır ücretsiz izindeyim doğum parası alabiliriyim? Yada kısa çalışma uygulaması bitti işvenim beni ücretsiz izne çıkardı doğum parası alabiliriyim? Yönünde
Çalışanların bu haklı endişesini anlıyorum. Kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamasında sigorta primleri ödenmedi, dolayısıyla çalışanların emeklilik süreleri uzadı, işten çıkış yasağı bittiğinde işten çıkartıldıklarında kıdem ve ihbar hesaplamaları nasıl olacak yasada açık bir düzenlemede yok. Bu uygulamalara ilişkin Kaflarda bir çok soru işareti var.
Pandemi ücretsiz izin ve kısa çalışma uygulaması covid19 ile hayatımıza giren yeni bir uygulama. İş kanunumuz bu konuda yetersiz kalıyor bir an önce düzenleme yapılası gerekiyor. İş kanununda düzenlemeye gidilmediği takdirde bu iş, işçi işveren arasında ki sorunlar mahkemede bitecek gibi görünüyor. Bizlerde o vakit mahkemenin verdiği kararlar doğrultusunda sizlere kesin cevaplar verebileceğiz.
Şahsen bu konudaki görüşüm iş sözleşmesinin son bulmadığı, askıda kaldığı, işçinin kendi rızası ile ücretsiz izine çıkmadığı, Pandemi nedeniyle ücretsiz izin ve kısa çalışma uygulamasında geçen süresinin kıdem ve ihbar hesabında dikkate alınması yönünde.
Gelelim doğum paramı alabilecek miyim diye endişe eden kadın çalışanlarımızın sorusuna
Doğum Parası Alabilmek İçin Şartlarını Hatırlayalım
Rapor parası alabilmek için ;
- Doğum iznine çıkılan tarihte sigortalı çalışıyor olmanız
- SSK lı çalışanların doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta priminin bildirilmiş,
- BAĞ-KUR’ lular için ise en az 90 gün kısa vadeli sigorta primin ödenmiş olması gerekiyor.
Kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulaması döneminde her ne kadar prim ödenmese de sigortalılık devam eder. Dolayısıyla kısa çalışma kapsamında yer alan veya ücretsiz izne çıkartılan hamile kadınlar 32. haftanın sonundan itibaren doğum iznine çıktıklarında geçici iş göremezlik ödeneği, diğer adıyla rapor parası almaya başlarlar.
Dikkat! Çok Önemli ..Doğum öncesi İstirahat Raporunu İşverene İletmelisiniz
Kadın çalışanların çok dikkat etmesi gereken önemli bir konu var oda, doğum öncesi istirahat raporunu mutlaka işverene iletmesi ve işverenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirmesini sağlaması gerekir.
Hastalık hallerinde geçici iş göremezlik ödeneği üçüncü günden başlayarak ödenir. İlk iki gün için ödenek verilmez. İş kazası ve meslek hastalıkları ile doğum izninde ise ödenek birinci günden başlatılır.
İş göremezlik ödeneği işçiye PTT yoluyla gönderilir. Ancak, işverence Sosyal Güvenlik Kurumu’nun işveren sistemine banka hesap numarası tanımlanmışsa ödenek banka hesabına yatırılır. İşvereninizle bu konuyu konuşmayı ihmal etmeyiniz.
E- devletten Banka bilgilerinizi kendinizde tanımlayabilirsiniz. E-devlet üzerinden Banka hesabınızı tanımlamanız ya da tanımlımı değil mi diye kontrol etmeniz çok kolay şu adımları takip etmelisiniz…
e-devlet Sistemi Giriş işleminizi tamamladıktan sonra,
E- devletten“Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama” kısmını buluyoruz,
· “e-Hizmetler” bağlantısına tıkladıktan sonra gelen listede “Sosyal Güvenlik Kurumu” altında bulunan “Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama” bağlantısına tıklayarak veya,
· Site İçi Arama kutusuna hizmet adının içinde geçen kelime veya kelimeleri yazıp arama tuşuna bastıktan sonra, gelen listedeki “Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama” bağlantısına tıklayarak veya,
· Tarayıcınızın adres satırına https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-banka-hesabitanimlama yazarak ulaşabilirsiniz.
Doğum İznim Başladığında Ücretsiz İzin Durumum Ne Olacak?
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından ödenmekte olan ücretsiz izin , doğum izninin başladığı tarihte sona erer. Bu tarihten sonra rapor parası ödenir. Doğum izninin sonunda da ücretsi izin uygulaması devam ediyorsa, raporun bittiği tarihten itibaren yeniden ücretsiz izin ödeneği başlar.
Bu Yazı İlginiz Çektiyse Aşağıdaki Yazılar da İlginizi Çekebilir Okumak İçinYazının Üzerine Tıklayabilirsiniz
2021 Rapor Parası Nasıl Hesaplanır? Rapor Parası Ne Kadar Alırım? 90 Gün Şartı Var mı ?
2021’de Emzirme Ödeneği Ne Kadar Verilecek?
Saygılarımla,
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Seçil TEKİNSAN BULUT