E-Fatura Zorunluluğu 01 Temmuz 2021 itibari ile Kapsamını Genişletiyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile Medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükelleflere
E-Fatura zorunluluğu geliyor.
(Hastane, Tıp Merkezleri, Dal Merkezleri, Diyaliz Merkezleri, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, optisyenlik müesseseleri, işitme merkezi, kaplıcalar, beşeri tıbbi ürün/ürün sunan ve/veya üreten özel hukuk tüzel kişileri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri, ecza depoları vb.)
E-Fatura zorunluluğu gelenler.
Bürüt satış hasılatına bakılmaksızın eczaneler ve ecza depoları da 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle
e-Fatura uygulamasına zorunlu olarak geçiş yapacaklar.
Hazine ve Maliye Bakanlığı GİB tarafından 09/02/2021 tarihli ve 31390 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 509 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ(Sıra No: 526) ile sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükelleflere e-fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu getirildi.
Söz konusu tebliği der ki ; Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler (hastane, tıp merkezleri, dal merkezleri, diyaliz merkezleri, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, optisyenlik müesseseleri, işitme merkezi, kaplıcalar, beşeri tıbbi ürün/ürün sunan ve/veya üreten özel hukuk tüzel kişileri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri, ecza depoları vb.).”
1/7/2021 tarihinden itibaren, bu tarihten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayanlar ise söz konusu Kuruma fatura düzenlemeye başlamadan önce e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.”
“Başkanlık, kendilerine e-Belge uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirilen mükelleflerin zorunluluklarının başlayacağı tarihe kadar e-Belge uygulamalarından yararlanma yöntemlerinden herhangi birini seçerek uygulamaya dahil olmamaları halinde, bu Tebliğin “V.1.1.” numaralı bölümünde belirtilen “GİB Portal Yöntemine göre kullanıcı hesaplarını re’sen tanımlamaya yetkilidir.”
Peki bahsedilen Gib Portal Yöntemi nedir, tebliğde nasıl açıklanmıştır okuyalım;
GİB Portal yönteminde, bilgi işlem sistemlerinin entegre edilmesi suretiyle e-Belge uygulamalarını kullanma konusunda yeterli alt yapıya sahip olmayan kullanıcıların, uygulamalardan yararlanabilmelerini sağlamak amacıyla Başkanlık tarafından geliştirilen ve e- Belge uygulamalarına ait temel fonksiyonları bünyesinde barındıran internet portalleri aracılığıyla söz konusu belgelerin oluşturulması imkanı bulunmaktadır.
e-Belge Portalleri aracılığıyla uygulamayı kullanmak isteyen mükellefler, ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanan “Başvuru Kılavuzlarında açıklanan şartlara uygun olarak başvuru yapmalarını müteakip Başkanlık tarafından kullanıcı hesaplarının tanımlanması sonrasında başvuru yaptıkları e-Belgeleri gönderme ve/veya alma ile ilgili temel işlemleri, portal içerisinde sunulan ara yüzleri kullanarak yapabileceklerdir.
Başkanlık GİB Portal Yöntemi ile düzenlenebilecek e-Belgeleri, belgelerin türü, düzenlendiği sektör ve belge düzenlenmesine ilişkin uygulamaların özelliklerini göz önünde bulundurarak belirlemeye, sınırlandırmaya ve bu durumları Başkanlığa ait gib.gov.tr veya ebelge.gib.gov.tr yada e-Belge Portallerinde duyurmaya yetkilidir. Başkanlık tarafından e-Belge Portalleri üzerinde tanımlanmamış ve uygulama konulmamış e-Belgelerin GİB Portal yöntemi ile düzenlenmesi ve muhataplarına iletilmesi mümkün değildir.
Bu demek oluyor ki, siz e-Belge uygulamalarına geçiş zorunluluğunuz olduğu halde zorunluğunuzun başlayacağı tarihe kadar yani 01.07.2021 tarihine kadar, e-Belge uygulamalarından yararlanma yöntemlerinden herhangi birini seçerek uygulamaya dahil olmazsanız gelir idaresi GİB Portal Yöntemine göre kullanıcı hesaplarını re’sen tanımlamaya yetkili. Olası bir cezai durumla karşılaşmamanız adına 01.07.2021 tarihinden önce kullanmak istediğiniz yöntemi seçerek başvurularınızı yapmanız önemli.
E-Fatura Gönderip Alabilmek İçin En Yaygın İki Yöntem
1-) www.efatura.gov.tr internet adresindeki e-Fatura Portalı aracılığıyla ücretsiz e-Fatura hazırlayabilirsiniz. Faturaları, internet sitesine girerek manual olarak düzenlersiniz. Bu portal Maliye’nin, sistemi tanıtmak ve yaygınlaştırmak için fatura adedi yüksek olmayan işletmelere sunduğu bir çözüm.
2-) Maliye tarafından yetkilendirilmiş özel entegratörlerden biri aracılığıyla e-fatura oluşturabilirsiniz. Sisteminize ek donanım ve yazılım almanıza gerek yoktur. Entegratör kendi yazılım ve donanımı ile sizin muhasebe sisteminizden gerekli bilgileri alır ve e-faturaya dönüştürür. Entegratör Firmalar ile görüp fiyat teklifi almanızda fayda var.
E- Fatura Geçtikten Sonra Kağıt Fatura Düzenleyebilir miyim?
E- fatura uygulamasına dahil olan mükellefler, uygulamaya dâhil oldukları tarihin 7’nci günü sonuna kadar, söz konusu faturayı kâğıt ortamda düzenleyebilirler. Bu süre kanunda geçiş sürecinde yaşanacak aksaklıklar için verilmiştir.
Fakat bu 7 günlük uyum sürecinde aynı işlem için ya e-Fatura ya da kâğıt ortamdaki faturadan yalnızca birinin düzenleyebilirsiniz.
e-Fatura uygulamasına dahil olunan tarihin 7’nci gününden itibaren faturanın, e-Fatura olarak düzenlenmesi zorunlu olup kağıt ortamda belge düzenlenmesi durumunda özel usulsüzlük cezaları uygulanmaktadır. 7. Günden itibaren mutlaka e- fatura düzenlemeniz gerekmekte.
Sistemde Arıza olduğunda ve E–fatura düzenleyemediğim durumlarda Ne Yapmalıyım?
Sistemde arıza ya da kesinti olması halinde veya başka mücbir sebep durumlarında kağıt fatura düzenleyebilirsiniz .
Bu durum istisnai bir uygulama olup, kağıt fatura düzenlemeye başlamadan önce Gelir İdaresi Başkanlığı’na durumu izah eden bilgi ve belgelerle yazılı olarak bilgi verilmesi ve bu durumun süreklilik olmaması gerekmektedir.
E faturaya geçtik kağıt faturaları iptal edelim mi? Soru sunada burada cevap vermiş oluyoruz. Gerekli olduğunda kullanılmak üzere kağıt faturaların muhafaza edilmesi gerekmektedir.
E-Defter Uygulamasına Hangi Tarihte Geçmek Zorundayız?
01.07.2021 Tarihin de e-fatura uygulamasına geçmek zorunda olan, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler (hastane, tıp merkezleri, dal merkezleri, diyaliz merkezleri, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, optisyenlik müesseseleri, işitme merkezi, kaplıcalar, beşeri tıbbi ürün/ürün sunan ve/veya üreten özel hukuk tüzel kişileri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri, ecza depoları vb.).”
1 Ocak 2022 tarihinden itibaren e-Defter uygulamasına zorunlu olarak geçiş yapmaları gerekmektedir.
Saygılımla,
SMMM – Seçil TEKİNSAN BULUT
@malimusavirturkiye