1. Mevzuat Dayanağı
Vergi Usul Kanunu 509 sıra no’lu tebliğ’e göre ; Serbest meslek erbapları tarafından mesleki faaliyetlerine ilişkin tahsilatları için düzenlenen serbest meslek makbuzunun elektronik ortamda düzenlenebilmesi amacıyla, Kanunun 236 ncı maddesine göre hali hazırda kâğıt ortamda düzenlenmekte olan “serbest meslek makbuzu” nun, elektronik belge olarak düzenlenmesi, muhatabının talebi doğrultusunda elektronik ortamda veya kâğıt olarak iletilebilmesi, elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilebilmesi ve Başkanlığa elektronik ortamda iletilmesi veya raporlanabilmesine ilişkin düzenlemeler bu bölümün konusunu oluşturmaktadır.
2. e-SMM uygulamasına geçiş ne zaman?
e-SMM uygulamasına dahil olan mükellefler; Vergi Usul Kanunu 509 sıra no’lu tebliğ’e göre 01/06/2020 tarihine kadar başvurularını yapmalıdırlar.
3. e-SMM uygulaması kimler için zorunludur?
Meslek grupları – Serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, avukat, doktor, mimar ve benzeri serbest meslekle uğraşanlar (mesleki şirketler hariç)
a) 01/02/2020 tarih itibariyle faaliyetine devam etmekte olanlar 01/06/2020 tarihine,
b)01/02/2020 tarihinden (bu tarih dâhil) itibaren faaliyetine başlayacak olanların ise işe başladıkları ayı izleyen 3’üncü ayın sonuna, kadar e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına dahil olmaları ve bu tarihlerden itibaren e-Serbest Meslek Makbuzu düzenlemeleri zorunludur.
4. e-imza veya mali mühür için başvuru yaptım ancak halen tarafıma ulaşmadı, e-smm başvurusunu nasıl yapmalıyım?
e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına başvuru işlemlerini, elektronik imza veya mali mühüre ihtiyaç olmadan
- İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) uygulamasında yer verilen o “Elektronik Serbest Meslek Makbuzu Başvuru Talebi” bölümünden o “İnteraktif Vergi Dairesi kullanıcı kodu ve şifresi” kullanılarak başvuru gerçekleştirilebilir
5. e-SMM uygulamasına interaktif Vergi Dairesinden nasıl başvuru yapacağım?
- https://ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden
Kullanıcı Kodu : T.C. Kimlik No/Vergi No/Kullanıcı Kodu ve şifre bilgisi
doldurarak İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapabilirsiniz. (şifreniz yok ise Kayıt Ol ekranından anında şifre alabilir ya da e-devlet şifrenizle giriş yapabilirsiniz)
Elektronik Serbest Meslek Makbuzu Başvurusu İçin İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapıldıktan sonra “Elektronik Serbest Meslek Makbuzu Başvuru Talebi” hizmetine sol tarafta yer alan işlem menüsünden İşlem Başlat/Vergi İşlemleri alanından ya da “Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?” alanına “serbest, meslek, elektronik” gibi kelimeler yazarak menüye kolayca erişebilirsiniz.
Açılan sayfada gerekli başvuru bilgileri doldurularak ‘İleri’ butonuyla “Onay” sayfasına geçiş yapılır.
İnteraktif Vergi Dairesinde tanımlı mobil telefon numaranıza gönderilen şifrenin Sistem tarafından doğrulanmasının ardından “Elektronik Serbest Meslek Makbuzu Başvuru Talebi”niz tamamlanmış olacaktır.
6. e-imza veya mali mühürümü en geç hangi tarihe kadar temin etmeliyim?
En geç Haziran ayı içinde elektronik imza veya mali mühürün temin edilmesi gereklidir.
7. e-smm uygulamasından; özel entegratör ile yararlanacağım ancak henüz elime e-imza veya mali mühürüm ulaşmadı. İnternet Vergi Dairesi üzerinden GİB Portal Yöntemine başvurdum. e-imza veya mali mühür tarafıma ulaşınca çalışma yöntemi değişikliği yapabilir miyim?
Özel entegratör yöntemi ile yararlanacak mükelleflerin, yukarıda bahsedilen nedenlerle e-İmza ya da mali mühürlerini temin edememiş olanlar da, yasal süre içerisinde uygulamaya başvurmak adına, yukarıda açıklandığı üzere, İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması üzerinden öncelikle portal yöntemi ile uygulamaya dahil olmak üzere başvurularını yapabilirler. Bu kapsamda başvuru yapan mükelleflerin, e-imza ve mali mühürlerini temin etmelerini müteakip sözleşme imzaladıkları özel entegratör tarafından uygulamadan yararlanma yöntemlerini elektronik ortamda otomatik olarak değiştirebilecektir.
8. e-imza veya mali mühür tarafıma ulaştı. e-smm başvurumu da yaptım. Ne zamana kadar kağıt ortamda serbest meslek makbuzu düzenleyebilirim?
e-Belge uygulamalarına dahil olan mükellefler, uygulamaya dahil oldukları tarihin içinde bulunduğu ayın sonuna kadar, söz konusu belgeleri kağıt ortamda da düzenleyebilirler. Ancak aynı işlem için e-Belge veya kağıt ortamdaki belgelerinden sadece birinin düzenlenmesi gerekmektedir. e-Belge uygulamalarına dahil olunan tarihin ait olduğu ayın sonundan itibaren, belgelerin e-Belge olarak düzenlenmesi zorunlu olup, kağıt ortamda belge düzenlenmesi halinde Kanunda yazılı cezalar tatbik edilir. ( Mevzuat Dayanağı VUK 509 – VIII.Diğer Hususlar )
9. e-imza veya mali mühür, e-smm başvuru süresi içinde tarafıma ulaştı, GİB Portal Yöntemini kullanacağım. e-smm başvurusunu nasıl yapabilirim?
GİB Portal Yöntemi: Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ücretsiz olarak sunulan portal yönteminden yararlanmak isteyen mükellefler, ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanan “Elektronik Arşiv Başvuru Kılavuzu” nda açıklanan şartlara uygun olarak başvuru yaptıktan sonra, e-belgeleri gönderme ile ilgili temel işlemleri, portalda sunulan ara yüzleri kullanarak yapabilirler. (https://ebelge.gib.gov.tr/ dosyalar/kilavuzlar/e-Arsiv_Portal_Basvuru.pdf) Elektronik serbest meslek makbuzu uygulamasından portal yöntemi ile yararlanmak isteyen mükelleflerin https://portal.efatura.gov.tr/ EArsivPortalBasvuru/ adresinden elektronik imza araçlarını kullanarak elektronik başvuru yapmaları gerekmektedir.
10. e-imza veya mali mühür, başvuru süresi içinde tarafıma ulaştı, Özel Entegratör Yöntemini kullanacağım. e-smm başvurusunu nasıl yapabilirim?
Özel Entegratör Yöntemi: Bu yöntemden faydalanmak isteyen mükellefler Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan izin almış olan özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri araçlığıyla faydalanabilirler. Bu yöntem ile e-SMM uygulamasından yararlanacak mükelleflerin, ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanan “Elektronik Arşiv Başvuru Kılavuzu” nda da açıklandığı üzere ayrıca GİB’e Başvuru yapmalarına gerek bulunmamaktadır.
11. e-Serbest Meslek Makbuzunda bulunması gereken bilgiler nelerdir?
e-Serbest Meslek Makbuzunda aşağıda yer alan bilgilerin bulunması zorunludur: a) Serbest meslek erbabının; adı, soyadı, vergi dairesi, VKN veya TCKN’si, adresi. b) Müşterinin adı, soyadı veya unvanı, adresi, vergi mükellefi ise vergi dairesi, VKN veya TCKN’si. c) Belgenin düzenlenme tarihi ile saat ve dakika olarak düzenlenme zamanı ve belge numarası. d) Alınan paranın miktarı (varsa vergi tevkifatı tutarları ve katma değer vergisi tutarları ayrıntılı olarak gösterilecek şekilde). e)Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemlerinden elektronik ortamda sorgulanması, doğrulanması ve görüntülenmesine imkân vermek üzere, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bilgi içeriği belirlenen karekod veya barkod (Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ebelge.gib.gov.tr adresinden yapılan duyuruda belirtilecek tarihten itibaren).