2022 Yılı Ba ve Bs Formu Cezası ve Sık Sorulanlar
2022 Yılı Ba ve Bs Formu Cezası Ne Kadar Oldu? Ba ve Bs formlarını belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükelleflere 2022 Takvim yılında uygulanacak ceza nedir? Mükellefiyetin Sonlandırılması Halinde BA BS Formlarının En Son Verime Tarihi Ne olmalı? Tasfiyesi Devam Eden Şirketler Ba Bs Formu Vermeye Devam Edecekler mi? Mükellefin Ölümü Halinde Ba Bs Formlarının Verime Süresi Ne Kadar Süre Uzar? Süresinde verilen Ba Bs Formlarının Cezasız Düzeltmesi yapılabilir mi? BA BS Formları hakkında en sık sorulan soruların cevapları bu yazımızın konusunu oluşturmakta.
Bilindiği gibi, Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alışlarını “Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba) mal ve hizmet satışlarını” Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)” ile aylık dönemler halinde bildirmeleri gerekmektedir.
Mükellefler bir kişi veya kurumdan KDV hariç 5.000 TL üzerindeki mal ve/veya hizmet alış ve satışlarını gösteren Ba ve Bs formlarını aylık dönemler halinde düzenleyerek, takip eden ayın birinci gününden itibaren son günü akşamına kadar bildirmekle yükümlüdürler.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:396)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair 25.01.2021 Tarihinde 31375 nolu Resmi Gazetede yayınlanan tebliğ(Sıra No:523) ile form ba ve bs lerde köklü bir değişiklik oldu ve e belgeler form dışında bırakıldı.
“Bir kişi veya kurumdan yapılan mal ve/veya hizmet alış tutarları ile bir kişi veya kuruma yapılan mal ve/veya hizmet satış tutarlarına ilişkin 5.000 TL tutarındaki haddin belirlenmesinde, elektronik olarak ve kâğıt ortamında düzenlenen tüm belgelerin birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Söz konusu haddin aşılması halinde sadece kâğıt ortamında düzenlenen belgeler bildirimlere dâhil edilecektir.“
Mükellefiyetin Sonlandırılması Halinde BA BS Formlarının En Son Verime Tarihi Ne olmalı?
Mükellefiyetin terki halinde bildirim formları, işin bırakıldığı tarihi izleyen ayın son günü akşamına kadar verilmek zorundadır.
Tasfiyesi Devam Eden Şirketler Ba Bs Formu Vermeye Devam Edecekler mi?
Tasfiyesi devam eden mükellefler bildirim formlarını, tasfiye süresince aylık dönemler halinde vereceklerdir. Tasfiyenin başladığı aya ait bildirim formları ise tasfiye öncesi ve sonrası ayrımı yapılmaksızın düzenlenecektir.
Mükellefin Ölümü Halinde Ba Bs Formlarının Verime Süresi Ne Kadar Süre Uzar?
Bildirim verme zorunluluğu bulunan mükellefin ölümü halinde, bildirim formlarını verme sürelerine, Vergi Usul Kanununun 16 ncı maddesi hükmü uyarınca üç ay eklenir
Ba -Bs formlarını belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükelleflere 2022 Takvim yılında uygulanacak ceza nedir?
Ba -Bs form larının belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükelleflere 2022 Takvim yılında 3.400.-TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Söz konusu cezanın uygulanmasında, Ba ve Bs bildirim formları tek bir form olarak değerlendirilecek ve tek özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Süresinde verilen Ba Bs Formlarının Cezasız Düzeltmesi yapılabilir mi?
- Süresinde verilen Formların 10 gün içinde düzeltmesi yapılırsa özel usulsüzlük cezası kesilmeyecektir.
- Düzeltmenin 10. günü takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası (2022 için 3.400.-TL 5nin 1/5’i olan 680 .-TL dir.)
- Süresinden sonra 3 gün içinde verilmesi halinde Özel Usulsüzlük Cezası 1/10 oranında (3.400 1/10 = 340 TL) uygulanır.
- Kesilen bu cezanın vergi dairesine başvurarak 1 ay içerisinde ödenmesi durumunda 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 376. Maddesi gereğince ‘A indirim yapılır. (3.400 1/2 = 1.700.-TL)
- Elektronik ortamda form verme mecburiyetine uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesilmesi halinde, 352 nci maddenin birinci derece usulsüzlüklerle ilgili (1) numaralı bendi ile ikinci derece usulsüzlüklerle ilgili (7) numaralı bendi uyarınca ayrıca ceza kesilmez
E-Fatura, E-Arşiv Fatura Ve E-SMM BA Ve BS Formlarına Dahil Edilmeyecek
25.01.2021 tarihinde 31375 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:396)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 523) ile 01.07.2021 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, e-Belge (e-Fatura e-Arşiv Fatura ve e-smm ) olarak düzenlenen belgeler, Form BA ve Form BS bildirimlerine dahil edilmeyecek.
Bir kişi veya kurumdan yapılan mal ve/veya hizmet alış tutarları ile bir kişi veya kuruma yapılan mal ve/veya hizmet satış tutarlarına ilişkin 5.000.-TL tutarındaki haddin belirlenmesinde, elektronik olarak ve kâğıt ortamında düzenlenen tüm belgeler birlikte değerlendirilecektir. Söz konusu haddin aşılması halinde sadece kâğıt ortamında düzenlenen belgeler bildirimlere dahil edilecektir.
Bildirim verme yükümlülüğü bulunan ancak, tüm alış ve satışları belirtilen haddin altında kalan veya elektronik belge olarak düzenlenen belgelerden oluşan mükelleflerin, Form Ba ve/ veya Form Bs bildirimlerini “Ba/Bs bildiriminde beyan edilecek bilgim bulunmamaktadır.” kutucuğunu işaretlemek suretiyle vermeleri gerekecektir.
Konu ile ilgili ayrıntılı örneklerin yer aldığı yazımızın linki aşağıda yarmaktadır. Cezasız günler dilerim.
Saygılarımla,
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Seçil TEKİNSAN BULUT
Kaynak Tebliğ İçin Tıklayınız